"Tarkkaan harkittu yksityiskohta"

Mahdollisimman kierrätetty

Jouluksi jotain uutta kotiin tai talliin? Katsele ympärillesi. Kotoa tai tallista voi löytyä vaikka mitä kierrätettävää. Haasta itsesi tekemään mahdollisimman kierrätetty käyttöesine tai huonekalu!

Erityishuomio niille jotka haluavat nikkaroida puusta jotain kivaa, mutta laitteet ja kunnon tilat puuttuvat. Tässä on pelastus: vanhan sälepohjasängyn laudat! Valmiiksi hiottuna ja kotiin kuljetettuna! (Mikäli sänky on siellä jo valmiiksi.) Tarvitaan vain vasara ja nauloja, kuten mainoksessa lauletaan. Ja saha, ehkä ruuvimeisseli, pari kulmarautaa ja ruuveja.

Löysin opiskeluaikana taloyhtiön roskakatoksesta parisängyn sälepohjan. Joku oli ihan oikeasti halunnut heittää hukkaan kasan hiottua ja täysin käyttökelpoista lautaa. Kiikutin laudat vihellellen varastooni ja sinne ne jäivät odottamaan inspiraatiota ja aikaa.

Seuraavassa kodissani laudoille tuli vihdoin käyttöä. Pikkuruisessa, siis oikeasti alle neliön, eteiskaapissani on pieni syvennys joka kaipasi kenkähyllyä ja laskutilaa tilpehööreille. Sain inspiksen ja piirtelin hahmotelmia. Koska laudat olivat kierrätyskamaa, ajattelin tehdä koko hyllyköstä mahdollisimman kierrätetyn version.

hyllykkö

Hyllykkö piti siirtää eteisestä väljempiin tiloihin, jotta sain napattua kokokuvan. Nikkaroinnin jälki näkyy, mutta jälki saakin olla roheeta.

Minulla oli varastossa entistä ponitarhan lautaa, joka oli toiminut myös takapihan aitana opiskelukämpässäni. Auringossa kauniisti harmaantunut lauta on oikea aarre! Osa laudasta pääsisi hyllykön katoksi, eli pöytätasoksi. Eteisen seinässä oli pari rumaa poranreikää, joten peitin ne yhdellä poikkilaudalla. Lautaan olisi tarkoitus tulla wanhan näköiset taotut naulat, tai sopivan tyyliset koukut, mutta vielä asia ei ole edennyt niin pitkälle.

 

rautalankaheppa5-blogi

Poranreiät peitin jäkäläkoristeisella laudalla. Rautalankaheppa peittää muovikoukun. Siinä on hyödynnetty sälepohjalaudan hukkapala.

Sälepohjalaudasta tuli hyllykön seinät, hyllyt ja tukipuut. Yksi lauta päätyi myös pöytätasoon, koska kolmesta poniaidan laudasta olisi tullut liian leveä taso ja kahdesta liian kapea.  Nyt tasosta tuli muka ”hyvin harkittu yksityiskohta”…  Designia…

Pintakäsittelyssä fuskasin ihan vähän. Minulla oli avaamaton purkki harmaata puuvahaa, eli uusi tuote. Olin kuitenkin hankkinut sen vanhaa piironkiani varten, minkä päätin sittenkin käsitellä valkoisella kuultomaalilla. Näin ollen harmaa puuvaha ”kierrätettiin” hyllykköön.

Naulat ja ruuvit oli työkaluvaraston kätköistä kaivettuja, kuten myös kulmaraudat. Ne ovat olleet muistaakseni keittiön apupöydässä joskus. Rimat löytyi puuvajasta.  Ainoa uusi hankinta oli siis puuvaha. Ja sienisuti.

hyllykko-yksityiskohta-blogi

Harmaa puuvaha teki pehmeän sävyn.

 

Vinkki lauta-aitojen tekijöille: älkää maalatko niitä! Antakaa niiden harmaantua kauniiksi ja myykää koristelaudoiksi, kun tulee aika uusia ne. Tai tehkää niistä kehyksiä tai jotain muuta sisustuksellista. Aidan uusiminen tulee silloin edullisemmaksi. Voi jäädä jopa voiton puolelle. 😉 Ladonseinät menee kaupaksi, etenkin maalaisromantiikkaa arvostaville, miksei siis lauta-aidatkin.

 

hyllykko

Stailasin hyllykön talli-aiheiseksi kuvia varten. Valkoinen laatikko on kirpparilöytö: maalattu banaanilaatikko.