kota-pata

Lämmitettävä vesiastia ilman sähköä!

Kuinka se on mahdollista? Esimerkiksi näin: ota vanha saunan vesipata (Kota-pata, tms.)  ja aseta se tarhan aidan viereen siten, että tulipesä osoittaa aitaa kohti. Täytä padan vesiastia vedellä. Aseta ulkotuli (roihu) tulipesään. Ulkotuli vaihdetaan noin kerran vuorokaudessa. Varmista, että kaikki hevoset uskaltautuvat juomaan. Ne oppivat nopeasti, mutta varmistus on silti tärkeää. Tämä niksi on Mira Poutiaiselta bongattu ja ansaitsee Talven Talliniksi -palkinnon. Myös kuva on lainattu Miralta.

Kun tulipesässä on vain pieni lämmönlähde, vesi ei kuumene liikaa, ei myöskään ulkopinta. Vesimäärästä ja ulkolämpötilasta riippuen vesi on lämpimimmillään noin kädenlämpöistä. Teräksinen vesiastia on paras, sillä se on helppo pitää puhtaana liukkaan pintansa ansiosta ja suhteellisen kevyt. Puhdistus helpottuu kun astian saa nostettua pois pesun ajaksi.

Pata on suhteellisen korkea, joten pienimmille poneille voi joutua tekemään korokkeen. Jos laumassa on pieniä poneja, kannattaa miettiä soveltavia vaihtoehtoja: joko tarpeeksi korkea ja turvallinen koroke poneille tai pata mahdollisimman matalalle. Onko käytettävissä matalampaa ratkaisua vesiastian telineeksi, vai kaivetaanko kuoppa? Jos kaivetaan kuoppa, pitää huolehtia siitä, ettei maa petä jalkojen alta kuopan reunasta. Mieti turvallisuusasiat kaikilta suunnilta, ennen kikkakolmosen käyttöönottoa!

Astian päälle voi laittaa solumuovipatjasta leikatun palan, jotta vesi ei jäähdy pinnasta kovimmillakaan pakkasilla. Jos laumassa on silppuri, solumuovipatja kannattaa suosiolla unohtaa. Kovimmilla pakkasilla tulipesässä voi pitää välillä pientä tulta, esim. risuilla tai puunlastuilla, jotta veden lämpötila nousee kädenlämpöiseksi. Siten säästää kynttiläkuluissa. Tai vaihtoehtoisesti voi lisätä kuumaa vettä veden sekaan, jos tuntuu että vesi ei pysy sulana pelkällä ulkotulella.

Padan tulipesän ilmanvaihto (veto) kannattaa säätää sopivaksi. Niin, että kynttilä saa tarpeeksi happea, mutta ei sammu liiasta vedosta. Hormi olisi hyvä olla, jotta sopiva veto syntyy. Lisäksi hormi on hyvä suunnata poispäin hevosista. Jos haluaa olla erityisen varovainen, voi tulipesässä polttaa sisätiloihin tarkoitettuja kynttilöitä. Ne ovat kaikkein puhtaimpia.

Myös öljylampun käyttöönottoa voi suunnitella: poista lasikupu ja katkaise metalliosat sopivan lyhyiksi rautasahalla. Valopetrolia palaa litroja viikon aikana, mutta lämmitys voi tulla hieman halvemmaksi kuin ostetuilla ulkotulilla. Joka tapauksessa: mukavuus ja terveys maksavat. Mieluummin kustantaa hevosille lämpimän veden kuin ottaa riskin että joutuu hoitamaan ähkyilevää hevos-ressua yön pimeinä tunteina, kuunvalon kajossa, hyytävässä pakkasessa, eikös vain?

Ulkotulia menee talven aikana aika monta, mutta leudommilla ilmoilla tulia voi säästää. Jos on näppärä käsistään, kynttilöitä voi opetella myös valmistamaan itse. Mikäs sen mukavampaa kesäaikaan kuin kynttiläsulkeiset pihalla. Aurinko paistaa, linnut laulaa ja on ihanan lämmintä.

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin,

Johanna